Ziņas

VIDES PROJEKTS

Reikjavīkas Latviešu skola kā daļa no Islandes Bilingvālās asociācijas Móðurmál šogad iesaistās Vides projektā, kurā kopā ar vēl 7 valodu grupām (čehu, filipīniešu, japāņu, lietuviešu, portugāļu, krievu un spāņu) veic dažādas ar vides aizsardzību saistītas aktivitātes gan nodarbībās, gan ārpus skolas. Projekta mērķis ir pievērst bērnu uzmanību vides tēmām un veicināt vides jautājumu apspriešanu savās dzimtajās vai mantotajās valodās.

Arī mūsu skolā notika dažādas izglītojošas un radošas nodarbības. Viena no aktivitātēm, kurā iesaistīt varējām visu grupu bērnus un pat visas ģimenes, bija akcija, kuras laikā vecāki skolai iesūtīja fotogrāfijas. Tajās redzams, kā mūsu bērni saudzē vidi, piemēram, šķirojot atkritumus, izvēloties vidi saudzējošus pārvietošanās līdzekļus, iepirkumiem izmantojot auduma maisiņus, veļas žāvēšanai izmantojot veļas auklu, veidojot kompostu, savācot dabā izmestos atkritumus u.tml.

img_1195

Kādā no 3. grupas nodarbībām skolotāja Ilva ar bērniem apsprieda iesūtītās fotogrāfijas un parunāja par dažādiem ar vidi saistītiem jautājumiem, piemēram, ūdens un enerģijas taupīšanu, otrreizēju materiālu pārstrādi u.c. Visās grupās notika dažādu radošo darbu veidošana, izmantojot otrreizējās lietošanas materiālus. Daļa no šiem darbiem tika izstādīti Ziemassvētku pasākumā Kelduskóli skolā.

Šodien, šī semestra otrajā nodarbību reizē mēs izdalījām bērniem atzinības rakstus, kas tika pagatavoti, uzlīmējot katra bērna iesūtītās fotogrāfijas uz kartona, dodot iespēju šīm fotogrāfijām atgriezties pie to autoriem un iedrošināt ”zaļo” ieradumu turpināšanu mājās, izstādot atzinības plakātu kādā redzamā vietā.

1-img_1907

Šajā semestrī mēs centīsimies turpināt dažādas ar vides aizsardzību saistītas aktivitātes, piemēram, tapušos atzinības rakstus būs iespēja izstādīt un par projektu pastāstīt vairākos Modurmál asociācijas multikulturālos pasākumos – Starptautiskajā Mātes valodas dienā, Bērnu kultūras dienās Reikjavīkā un citās reizēs.

Jāpiemin arī, ka Reikjavīkas Latviešu skola kā organizācija ir apņēmusies šajā semestrī izstrādāt savus videi draudzīgos kritērijus nodarbību un administratīvā darba veikšanai. Sarakstu ar šiem kritērijiem noteikti publicēsim, kad tie būs gatavi, kā arī centīsimies pastāstīt par citiem notikumiem, kas saistīti ar šobrīd aktuālo Vides projektu.

 

Komentēt