Skolas statūti

Biedrības

REIKJAVĪKAS LATVIEŠU SKOLA

Statūti

1. Nosaukums

Biedrības nosaukums ir Lettneski skólinn í Reykjavík. Latviešu valodā biedrības nosaukums ir Reikjavīkas Latviešu skola (saīsināti RLS).

2. Atrašanās vieta

Biedrība atrodas Islandē.

3. Mērķis

Reikjavīkas Latviešu skola ir Latvijas diasporas nedēļas nogales skola, kas paredzēta bērniem ar interesi par latviešu valodu un kultūru, dodot tiem iespēju sarunāties latviešu valodā, kopt latviskas tradīcijas, svinēt svētkus un apgūt jaunas zināšanas, izmantojot latviešu valodu. Mērķa sasniegšanai RLS veic šādas funkcijas:

  1. sastāda mācību plānu un pasniedz nodarbības bērniem latviešu valodā;
  2. iepazīstina skolēnus ar Latvijas vēsturi, kultūru, ģeogrāfiju un tradīcijām;
  3. veicina bērnu savstarpēju pazīšanos un saziņu;
  4. atzīmē Latvijas valsts svētkus, atzīmējamās un atceres dienas.

4. Biedru uzņemšana

Par RLS biedru var kļūt jebkura persona, kas atbalsta RLS mērķi, vēlas un spēj aktīvi iesaistīties skolas organizatoriskajā darbā un ievēro RLS statūtus. Biedrībai ir biedru reģistrs, kuru atjauno pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā reizi gadā, biedrības vadītājs.

5. Darbības un finansiālais gads

RLS darbības un finansiālais gads sākas katra gada 1. jūnijā un noslēdzas nākamā gada 31. maijā. Pārskats par iepriekšējo darbības gadu tiek prezentēts biedru kopsapulcē. Tikai RLS biedri drīkst apmeklēt biedru kopsapulci.

6. Biedru kopsapulce

Biedru kopsapulce notiek vienu reizi gadā ne vēlāk kā 20. jūnijā. Biedru kopsapulce ir lemttiesīga tikai tādā gadījumā, ja tajā piedalās esošais RLS vadītājs, izņemot gadījumus, ja viņš/viņa ir miris. Tādā gadījumā biedru kopsapulce ir lemt tiesīga, ja piedalās vismaz viens cits valdes loceklis. Lēmumi tiek pieņemti ar sapulcē klātesošo biedru balsu vairākumu. Kopsapulces darba kārtība ir šāda.

  1. Sapulces vadītāja un sekretāra ievēlēšana.
  2. Valdes ziņojums un pārskats par iepriekšējo darbības gadu.
  3. Ziņojums par līdzekļu apgrozījumu iepriekšējā darbības gadā.
  4. Nākamā darbības gada plāna prezentācija un apspriede.
  5. Nepieciešamo RLS statūtu izmaiņu apspriede un apstiprināšana.
  6. Biedra iemaksas apspriede un apstiprināšana.
  7. RLS vadītāja ievēlēšana pēc RLS statūtu 6.1. panta.
  8. Citu valdes locekļu ievēlēšana pēc RLS statūtu 6.1. panta.
  9. Diskusija par biedrības turpmāko darbības virzienu un jauniem mērķiem.
  10. Citi jautājumi.

Minētos punktus kopsapulces darba kārtībā var mainīt vietām. Visiem biedriem ir tiesības apmeklēt RLS kopsapulci un tiem ir vienādas balsstiesības.

6.1. RLS vadītāja un citu valdes locekļu ievēlēšana

Vēlēšanas notiek atklāti vai aizklāti, pēc klātesošo biedru vienošanās, pirms vēlēšanām. Vadītāja un kasiera kandidāti balsojumā nepiedalās.

Citi valdes locekļi tiek ievēlēti pēc tādas kārtības par kādu vienojas klātesošie biedi.

Neizšķirta balsojuma gadījumā, izšķirošā balss ir esošajam RLS vadītājam.

7. RLS valde un tās funkcijas

RLS valde ir augstākā biedrības lēmējinstitūcija ārpus biedru kopsapulces, izpilda kopsapulces lēmumus un virza biedrības darbu saskaņā ar tās mērķiem un nākotnes redzējumu.

Valdes sastāvā ir 3-4 biedri: valdes priekšsēdētājs jeb RLS vadītājs, kasieris un 1-2 valdes locekļi. Valdi vēl atsevišķi uz 2 gadiem, valdes locekļi vienojas par pienākumu sadali.

RLS vadītājs sasauc valdes sēdes, par to ziņojot ne vēlāk kā nedēļu pirms paredzamās sapulces. Lēmumi tiek pieņemti ar sapulcē klātesošo balsu vairākumu. Valdes sēdes notiek ne retāk kā 2 reizes gadā. Valdes sēdes tiek protokolētas.

Paraksta tiesības biedrības vārdā ir valdes vairākumam.

Valde ir atbildīga par biedrības finansiālo darbību un grāmatvedību, ievērojot biedrības un Islandes valsts likumus.

Ja krīzes situācijas dēļ nav iespējams noorganizēt biedru kopsapulci statūtos noteiktajā kārtībā valdes pienākums ir rast risinājumu.

8. Līdzekļi

Lēmums par biedra iemaksu un tās lielumu tiek pieņemts kopsapulcē. Iemaksas (ja tādas tiek noteiktas) no biedriem tiek ievāktas vienu reizi gadā. Citi RLS ienākumu avoti var būt sekojoši:

• Mācību maksa, ko RLS iekasē katru semestri no bērnu vecākiem. Mācību maksas lielums tiek apstiprināts kopsapulcē;

• Finansējums un materiāls atbalsts no institūcijām Latvijā;

• Finansējums un materiāls atbalsts no institūcijām Islandē;

• Finansējums no Eiropas Savienības;

• Privāti ziedojumi.

RLS līdzekļi tiek izlietoti tikai mācību izmaksām – materiāliem, projektiem, pasākumiem un citiem ar RLS darbības nodrošināšanu saistītiem izdevumiem.

9. Biedrības likvidācija

Lēmums par biedrības likvidāciju tiek pieņemts kopsapulcē ar balsu vairākumu. Likvidācijas gadījumā biedrības līdzekļus jānovirza citai biedrībai ar līdzīgu darbības virzienu un mērķi kā RLS.

10. Līdzekļu pārpalikums

Pārpalikums no biedrības budžeta tiek uzkrāts RLS bankas kontā turpmākiem izdevumiem, kas atbilst biedrības mērķim un tās statūtiem.

11. Izmaiņu veikšana statūtos

Statūtus var grozīt biedru kopsapulcē ar balsu vairākumu. Ierosinājumi grozījumiem ir jāiesniedz RLS valdē pirms paredzamās kopsapulces, vai tās laikā, rakstiski vai mutiski. Valde nekavējoties pēc kopsapulces sasaukšanas informē RLS biedrus par iesniegtajiem ierosinājumiem.

Šie statūti ir apstiprināti RLS dibināšanas sapulcē 19.11.2014.

Šie statūti ir grozīti RLS biedru kopsapulcēs 19.05.2018. un 26.06.2021.

Komentēt